Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Är du i behov av nya fönster?

Isoleringen på din fasad varierar och den gör det av den enkla anledningen att den inte är gjord av samma material. Vad är då det som skiljer? Jo, det handlar om dina fönster. Fönster är husets ögon och det är de som gör att du får tillgång till ljus och att ditt hus känns mer hemtrevligt. Utan fönster så skulle ditt hem bli en bunker. Kort och gott – dina fönster är extremt viktiga både sett till din inomhusmiljö, upplevelsen av ditt hus – både från in- och utsida – samt trivsel i största allmänhet. Men, det var det här med isoleringen. Fönster isolerar betydligt sämre än vad en fasad gör och dessutom så slits fönstren betydligt mer också. kombinationen av detta ställer två krav på dig som husägare.

Nummer ett: du måste regelbundet underhålla dina fönster. Någon gång per år så måste du se till att slipa, putsa och måla om fönstren – detta för att ge längre livslängd och för att slippa ett alltför stort energibortfall.

Nummer två: dina fönster kommer, trots underhållet, inte vara för evigt; någon gång så kommer ett byte att krävas och det är ett sådant vi ska titta närmare på här.

Först och främst så ska vi dock se till varför ett byte bör göras. Börjar dina fönster bli otäta så kommer det dels att bli kostsamt och dels påverka din inomhusmiljö. kall luft kommer in – varm luft åker ut; du höjer värmen inomhus, men allting försvinner ändå ut genom de otäta fönster som finns på ditt hus. En ohållbar ekvation som alltså kräver åtgärder. En skyhög räkning för uppvärmning och energi till ingen nytta då all varm luft åker ut. En ond cirkel som måste brytas.

Vilka fönster väljer du?

Vi kan säga att du bor i Stockholm och funderar på att byta fönster i Stockholm och upplever detta problem och att du således står inför att byta fönster. Här kommer några tankar om detta:

  • Företag Först och främst så ska du välja ett företag för att byta dina fönster i Stockholm. Det går att göra på egen hand – men det kräver stor vana och det finns en risk att du misslyckas och att även dina nya fönster blir otäta. Du kan använda ditt Rot-avdrag för att byta fönster och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Se dock till att ta in flera offerter från företag i Stockholm – det kan skilja ganska mycket i pris.
  • Typ av fönster Du kanske har träfönster som behöver bytas. Nio av tio skulle i det här fallet välja fönster av trä även vid bytet. Vi skulle rekommendera att man åtminstone överväger andra alternativ. Träfönster är vackra och de är väldigt funktionella – men det ska ställas mot priset (träfönster är dyra) och underhållet som krävs. Väljer du PVC-fönster istället så slipper du underhåll, du får en lång livslängd och du får ett bättre pris. Dessutom så har utvecklingen gått framåt rent estetiskt. Det blir inte alls lika tydligt att du använder plastfönster snarare än trä – även om du har en träfasad på ditt hus i Stockholm. Värt att kolla upp!
  • Renovering? Undersök om det finns en möjlighet att renovera dina gamla fönster innan du fattar ett beslut om att köpa nya. I många fall är detta möjligt. Om så är fallet – passa på att byta till energiglas i samma veva. Genom sådana kommer du att sänka uppvärmningskostnaderna ganska markant
6 Apr 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.