Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Att lägga fiskbensparkett

Man kan lägga fiskbensparkett själv om man är någorlunda händig. Sannolikheten är dock stor att resultatet blir bättre om man låter proffsen göra det.

Fiskbensparkett är en av dom mest klassiska parkettyperna i Sverige. Den kan fås i olika träslag och ger alltid ett mycket vackert och stilfullt intryck oavsett var den läggs. Om man är lite händig är det också fullt möjligt att själv lägga fiskbensparkett. Det finns vissa tips att ge på vägen.

Det vanligaste är att man lägger parkettgolvet med fris, som är en snygg övergång mot väggen. Som alltid när man lägger trägolv är det viktigt att tänka på att parkettgolvet måste ha utrymme att kunna röra sig. Därför behövs en liten fri spalt mot väggen. När frisen är lagd är det viktigt att tänka på att parkettens mönster ska hamna rakt.

Lägga fiskbensparkett som en plog

Snyggast blir det också om parkettstavarna på vardera sida av golvet är ungefär lika stora. Man kan behöva lägga ut parkettstavar först och justera fram och tillbaka för att få det att se bra ut. Sen lägger man stavarna så att de bildar en plog. Höger stav och vänster stav sätts ihop med varandra.

För att få fram fiskbensutseendet måste stavarna överlappa varandra och måste också kopplas ihop exakt. Om det blir springor i början av läggningen så kommer de att påverka resten av parketten. Om början blir dålig kommer alltså resten att bli ännu värre. När man tänker närmare efter så är frågan om det trots allt inte är bäst att anlita professionella golvläggare. Läs vidare om fördelar med fiskbensparkett här: läggafiskbensparkett.se

14 Jul 2022

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.