Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Att rädda ett skadat eller slitet fönster

Många har idag fönster som inte ser särskilt bra ut. Fönster, precis som många andra delar av huset, behöver underhåll regelbundet. Vissa börjar fundera ganska tidigt på att byta ut husets fönster helt och hållet – men det är inte alltid nödvändigt. Att göra en fönsterrenovering är mer skonsamt för såväl miljön som plånboken. I vissa fall krävs inte ens en regelrätt renovering, utan fönstren kan räddas med några relativt enkla knep. Bor du till exempel på västkusten, där regn och hård blåst ofta kan förekomma, kan dessa knep komma riktigt väl till hands. Om du bor inåt landet, exempelvis i Jönköping eller i Uppsala, är fönstren troligtvis mer skonade från väder. 

Olja

Ett mycket effektivt tips, som rentav kan spara dig ganska många tusenlappar, är att olja dina fönster. Mer specifikt halvolja, som i det här fallet innebär att du blandar lika delar balsamterpentin och kokt linolja. Något som är viktigt är att välja en linolja av god kvalitet. Väljer du en sämre olja kommer det att märkas på resultatet. 

Fördelarna med en så kallad halvoljning är många. En av dem är att det inte tar mer än ett par timmar att göra detta på samtliga av husets fönster. En annan fördel är att det är förvånansvärt effektivt med tanke på hur lite tid, energi och pengar du behöver lägga ned. Glöm inte att först rengöra fönstren från synlig smuts och lös färg. Tänk på att inte ta för mycket; fönstret kommer att bli fett vilket gör att framtida målarfärg kan få svårt att fästa. 

Ta ur rutorna

När skadorna har gått långt räcker det inte längre med en halvoljning. Du kan istället bahöva plocka ur rutorna och vidta lie kraftfullare åtgärder. Symptom på detta är till exempel att allt fönsterkitt är borta och att rutorna skallrar. Efter att ha plockat ur rutorna kan du halvolja bågarna för att sedan stifta fast rutorna igen. Därefter bör nytt kitt läggas och en grundlig ommålning ske. 

En komplett fönsterrenovering

Om virket är ruttet och skadorna är långt gångna behöver en fönsterrenovering mycket sannolikt göras. Det är betydligt billigare än att byta ut fönstren helt och hållet. Många väljer att anlita en hantverkare för det här. Ett bra sätt att göra det på är att gå genom så kallade offerttjänster. Såhär gör du (exempel för fönsterrenovering i Uppsala). 

  1. Sök på ”Fönsterrenovering Uppsala offerter” i valfri sökmotor.
  2. Klicka in på en sida som förmedlar offerter.
  3. Använd sidans funktioner som instruerat. Ofta finns ett fält där du kan skriva in att du behöver hjälp med en fönsterrenovering i Uppsala.
  4. Låt sidan skicka ut din förfrågan till hantverkare i Uppsala. Vänta.
  5. Jämför offerter och välj den firma som du tycker verka bäst. Glöm inte att ta referenser innan du faktiskt väljer någon. 
19 Aug 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.