Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Bergvärme - En Hållbar och Långsiktig Investering för Din Bostad

Tänk på ordet värme. Kanske leder associationerna till en skärgårdsklippa en varm sommardag eller känslan av att vara omsvept av en filt och mysa framför en öppen spis en kall vinterdag.

Men vad innebär det egentligen att ha en varm bostad på vintern? Bergvärme är en hållbar och långsiktig investering för din bostad som kan ge dig en varm och bekväm inomhustemperatur året om.

Bergvärme – vad är det?

Bergvärme är precis som det låter – värme från berget, eller mer specifikt, berggrunden. I Sverige utnyttjas geoenergi för att producera värme. Geoenergi är en solenergi som lagras i grundvattnet. Grundvattnet håller en relativt jämn temperatur året om djupt ner i marken, och genom ett värmepumpssystem cirkulerar värmebärande vätska ner i marken och omvandlar den till värme i bostaden. Borrhålet som krävs för att installera bergvärme brukar vara mellan 100 till 250 meter djupt.

Skillnaden mellan bergvärme och termisk energi

Bergvärme ska inte förväxlas med termisk energi. Endast i ett fåtal länder i världen, som till exempel Island, är jordskorpan så pass tunn att man kan använda den inre värmen från själva jorden.

Miljövänlig energikälla

En bergvärmeanläggning fungerar för det mesta problemfritt i många år och har ingen egentlig miljöpåverkan. Visserligen krävs lite el för att driva anläggningen, men om elen kommer från förnybara källor kan bergvärmen vara helt miljövänlig. Bergvärme kan också enkelt kombineras med andra energikällor, som till exempel en solenergianläggning.

Ekonomisk investering

Att installera bergvärme är en stor första investering, men bergvärmen är så effektiv redan från den första dagen att kostnaden ofta har återbetalat sig inom 5-10 år. Om man jämför kostnaderna för uppvärmning med hjälp av direktverkande el och oljeuppvärmning, så kan det bli mellan 50-70 % billigare med bergvärme. En annan aspekt att ta med i beräkningen är att en installation av bergvärme ofta ökar fastighetens värde. Även vid ett stort projekt som installation av bergvärme i en hel bostadsrättsförening lönar det sig nästan alltid i längden. En idé för att få hjälp med bergvärmen är att ta kontakt med ett företag som erbjuder en certifierad totalentreprenad för bergvärme i Stockholm.

16 May 2023

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.