Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Bör man byta ut fönstren vid en lägenhetsrenovering?

Att renovera lägenheten är ett stort projekt, men är emellanåt både nödvändigt för lägenhetens livslängd och ekonomiskt fördelaktigt för den som äger lägenheten. Vanligtvis renoveras en lägenhet i samband med flytt, antingen av den som ska sälja lägenheten och vill kunna få ett högre pris för den, eller av en nyinflyttad ägare som hittat en lägenhet med potential och fått den billigt.

Båda exemplen belyser det faktum att en renovering verkligen ökar en lägenhets värde med ofta ganska stora summor. För en lite större lägenhet i Stockholms innerstad kan det röra sig om en skillnad på flera hundra tusen kronor i pris för en topprenoverad lägenhet jämfört med en i sämre skick, där både badrum och kök behöver renoveras. Det är mycket pengar, och i många fall blir värdeökningen på bostaden större än kostnaden för själva renoveringen.

Vad ingår i en lägenhetsrenovering?

Vanligast vid en lägenhetsrenovering är att man renoverar kök och badrum med nya tätskikt och nya stommar, kakel, rördragningar och så vidare. Dessutom tapetserar man eller målar om i alla rum och i många fall ger man även golven en ny slipning. Vad gäller fönster så är det ovanligare att man vidtar några åtgärder. Dels är ett fönsterbyte eller fönsterrenovering ganska dyrt och gör en redan hög kostnad ännu högre, och dels är det så att ett fönsterbyte kan påverka en lägenhets utseende och känsla på ett negativt sätt.

Får du göra något med fönstren?

Dessutom är det så att man som lägenhetsinnehavare sällan har rätt att byta ut eller renovera fönstren. I en bostadsrättsförening ansvarar man som lägenhetsinnehavare för insidan av fönstren, medan föreningen ansvara för utsidan. Att byta ut fönstren på eget bevåg går inte, och knappast heller att låta renovera dem, i alla fall inte utan styrelsens tillåtelse. Det man däremot får göra är förstås att måla om dem invändigt, för att komma upp i samma standard som den övriga nyrenoverade lägenheten.

Lägenhetsrenovering i Stockholm

I Stockholm är det lätt att hitta byggfirmor som erbjuder lägenhetsrenoveringar. Alla tar sig dock inte an fönster, så vill du hitta en firma som kan hjälpa dig med fönstren får du vara beredd på att leta lite extra. Dessutom måste du så klart kolla med din förening (eller värd om du bor i en hyresrätt) vad som är okej och inte vad gäller fönstren. Kanske får du veta att föreningen planerar ett fönsterbyte eller fönsterrenovering inom något år, och då är det antagligen bättre att vänta även med lägenhetsrenoveringen, eftersom ett fönsterbyte är en ganska stökig affär som i viss mån sliter på resten av lägenheten.

Läs mer: https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

20 Mar 2019

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.