Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Byta fönster - Vilken typ passar ditt hus bäst?

Att byta ut fönster är ibland nödvändigt. Efter en viss tid blir de slitna och behöver antingen renoveras eller ersättas helt. Vilken typ av fönster skulle passa bäst för ditt hus?

Funktionell och stilren lösning

Att byta ut alla fönster i ett hus är en kostsam process som man inte gärna gör i onödan. Fönster har inte obegränsad livslängd och måste ibland bytas ut eller renoveras för att fortsätta vara funktionella och estetiskt tilltalande. Det är här en erfaren glasmästare kommer in i bilden. En glasmästare har kunskap om olika typer av fönster och kan hjälpa dig att välja den bästa lösningen för ditt hem. Ibland kan en glasmästare också kallas för glastekniker. Utbildningen för att bli en glasmästare tar ungefär två år och innefattar både praktiskt hantverkskunnande och en känsla för att erbjuda god service.

Projekt av olika storlek

När en glasmästare tar på sig ett uppdrag kan det handla om allt från att ersätta små glasrutor eller en bokhylla till att installera stora fönster och till och med glastak. Glasmästaren skär till och monterar glaset där det är avsett att sitta. Det finns olika typer av glas att välja mellan, med olika egenskaper som passar olika ändamål. Det kan handla om värmeisolerande glas som hjälper till att hålla värmen inne eller ljudisolerande glas som minskar bullret utifrån. Om du bor vid en trafikerad gata eller mitt i stadens centrum där det rör sig mycket människor och fordon under dagen kan det vara en god idé att installera ljudisolerande glas istället för vanligt glas.

Reparation och underhåll

En glastekniker eller glasmästare ägnar sig inte bara åt nyinstallationer utan utför också många uppdrag som handlar om reparation och underhåll av befintliga fönster. Noggrannhet är en viktig egenskap för en person som väljer att arbeta som glasmästare. Man använder sig främst av handverktyg och utför det mesta manuellt, till exempel när det gäller att skära till glaset. Det är viktigt att undvika misstag. I detta yrke bör man vara beredd på att arbeta under obekväma tider, såsom kvällar, helger och nattetid. Det kan handla om akuta situationer där fönster går sönder eller liknande, och det är viktigt att åtgärda problemen så snabbt som möjligt. Efter avslutad utbildning till glasmästare kan man välja att arbeta för ett företag eller starta sin egen glasmästeriverksamhet. För en glasmästare du kan lita på kolla in hittaglasmästare.se.

12 Jun 2023

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.