Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Byta glas i ett trasigt fönster

När olyckan är framme och en fönsterruta krossas blir man inte glad. Genast ser man framför sig timmar i telefon och på internet i jakten på en glasmästare som verkar vettig, har tid och dessutom inte alltför dyr.

I Stockholm finns en enorm mängd duktiga glasmästare men det kan vara svårt att hitta dem. Kanske är det här ett tillfälle att pröva på dina hemmafixartalanger? Okej, det är krångligare än att byta en glödlampa eller en propp, men det är inte på något vis oöverstigligt. Med rätt verktyg och lite tydliga instruktioner kan faktiskt den medelhändige hemmafixaren klara av det utan större problem. Tänk bara på att ha gott om utrymme, handskar på händerna och att du låter barnen springa och leka någon annanstans. Här kommer en kort beskrivning av hur du går till väga för att byta ut ett trasigt fönsterglas.

Det här behöver du:

En glasruta, stifttråd, fönsterkitt, grundfärg och terpentin. I verktygsväg kommer du att behöva en glasskärare och en liten hammare för att ta bort den gamla rutan. För att göra ren falsen behöver du ett stämjärn, en hovtång (för att dra ut de gamla stiften), slippapper och en liten borste. Du behöver även en pensel för att måla falsen. För att sätta in den nya rutan behöver du en kittkniv.

Ta bort den trasiga rutan

Börja med att häkta av fönstret och lägg det plant på ett arbetsbord, gärna med ett tyg eller en filt under. Lossa skruvarna som håller ihop fönstret och dela fönsterbågarna försiktigt. Skär sedan med glasskäraren ett snitt i glaset utmed kanterna, ett par centimeter in. Därefter tar du hammaren och knackar loss glaset bit för bit. Lägg skärvorna på en säker plats där ingen riskerar att skära sig på dem. För att få loss resten av glaset skär du snitt från kanten och inåt med jämna mellanrum och knackar sedan med hammaren från baksidan så att bitarna lossnar. Du kan också använda tången för att dra ut kärvande bitar.

Ta bort det gamla kittet

När du fått bort allt glas är det dags att ta bort kittet, detta gör du med ett stämjärn. Ta försiktiga tag med stämjärnet så att du inte skadar falsen. Sedan drar du ut de gamla stiften med tången. Slipa sedan falsen tills det inte finns några kittrester kvar och borsta till slut bort allt damm så att falsen är helt slät och ren.

Därefter målar du falsen med grundfärg. Detta är för att skydda falsen mot fukt och även olja från kittet.

Sätta in den nya rutan

Längs med framkanten på falsen lägger du en sträng kitt, det som blir kittbädden. Knåda gärna kittet en stund i handen innan så att det blir smidigt, men inte för länge så att det blir kletigt. Använd kittkniven för att få kanten jämn. Lägg sedan rutan på plats genom att försiktigt trycka fast den mot kittbädden. Se till att rutan hamnar helt jämnt. Sedan slår du in stift runt om hela rutan så den sitter fast. Slå in stiften med 20-30 cm mellanrum så sitter rutan säkert. Sedan lägger du ett till lager kitt utmed ovansidan av rutan- Här gäller det att du använder kittkniven och jämnar till så att det blir en snygg sned kant mellan falsen och rutan.

Slutligen tejpar du glaset utmed kanterna och målar kittet. Låt torka ungefär ett dygn innan du tar bort tejpen. Nu är du klar, snyggt jobbat!

Känns projektet övermäktigt efter att du har läst detta? Hör av dig till www.fönsterstockholm.net så hjälper de dig!

  

14 Nov 2017

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.