Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Då vet du det är dags för fönsterbyte

Har du ett hus som har ett äldre datum? Du kanske bor i ett hus "fullt med potential", eller med "charm" som mäklarna brukar beskriva hus som egentligen behöver renoveras. Alla äldre hus behöver renoveras. Hur man väljer att utföra det är ju individuellt. Men hur man än väljer att göra det; renovera själv eller låta hantverkare göra det, så behöver det göras. Och efter några decennier så kommer man till att man behöver göra ett fönsterbyte. Och hur gör man då?

För det första bör man välja vilka slags fönster det är som man önskar till sitt äldre hus. Ska man välja fönster som har spröjs, eller fönster utan spröjs? Vill man ha särskilda väl isolerade fönster, eller fönster som nästan tvättar sig själva, eller vill man ha helt underhållsfria fönster (om man är trött och less på att renovera fönster hela tiden) så kan man även välja det bland alla moderna fönster med olika variationer på funktion.

Så vet du att du bör byta fönster

Men när är det dags att byta fönster? Det brukar oftast visa sig att man bör byta fönster, när uppvärmningskostnaderna skjuter i höjden. Ibland kan man känna draget direkt vid fönster. Är det kallt ute, brukar man känna att kylan kommer in direkt intill fönstret. Störs man också av buller, kan det vara dags att byta fönster. Ser man att det bildas vita (men vackra) froststjärnor på fönster är det dessvärre så att värmen läcker ut genom fönstret. Det innebär att man definitivt bör byta fönster som är tätare än de gamla.

Börjar färgen flagna?

Om du ser att färgen börjar flagna? Eller att träet inte ser bra ut? Då kan det vara tecken på att du bör byta fönster. Särskilt om det är fönster med träkarmar och träbågar, så bör du byta ut dem innan träet skadas ännu mer. De fönster bör man antingen renovera, och ersätta skadligt trä med nytt trä, elller så skaffar man antingen plastfönster som inte skadas av väder och vind på samma sätt som träfönster. Eller så kan man även skaffa fönster som har aluminium i fönsterbågarna och fönsterkarmarna utåt, men som har trämaterial inåt. Då slipper man oroa sig för fönsterrenoveringen.

Läcker det in solvärme?

Märker du att det inte räcker att dra för, att sänka markiserna eller släppa ner persienner för fönster? Då kan det vara dags att byta fönster som har ett bättre skydd mot solen. Numera finns det effektiva fönster som skyddar mot den starka solen, som skuggar mot solen och behåller en fräsch inomhusmiljö under heta sommardagar. De fönster som är väl isolerade, isolerar inte bara mot kyla, även mot hettan och värmen från solen. Här kan du läsa mer om sådana fönster som du kan byta till i Dalarna: fönsterbytedalarna.se.

13 Feb 2020

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.