Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Dags att bli miljövänlig!

Det är ett konstigt väder, som vi har haft de sista veckorna i februari och första veckan i mars. Enligt SMHI hade Nordpolen plusgrader, medan vi fick Nordpolens råa klimat för några veckor. Vi hade minusgrader och vinterstormar som vi egentligen skulle ha haft under december och januari. Det är ju inte så att vi förväntar oss vår redan i mars, men att ha sibiriska vindar i början på mars är något vi inte är vana vid. Den som var så illa tvungen att promenera ute en sen eftermiddag i det rådande kalla vädret, var ganska så ensam. Alla andra häll sig hemma när vindarna kylde ner luften till minus 15 grader Celsius. Det är under sådana kalla klimat som man inser att det är viktigt att ha täta bostäder, täta fönster och dörrar för att behålla värmen inomhus.

Så gedigna hus vi har!

Andra som bor utomlands och kommer på besök till våra nordliga breddgrader brukar beundra våra gedigna hus. Har de någon gång besökt vårt kalla land under en vinter, förstår de mycket väl varför våra hus är så pass gediget byggda. Det är ju ett måste om man inte vill ligga och frysa på nätterna.

Vi har ett skiftande klimat. På somrarna är det inte ovanligt att vi har plus 20 grader i flera veckor. Det är med tanke på det, mycket våra fönster ska klara av. Under sommarmånaderna vill vi helst få så mycket skugga som möjligt. Då vill vi inte ha så täta fönster utan mår bra med lite dragiga fönster.

Dags att rädda miljön!

Att Nordpolen har det väder som vi egentligen borde ha haft, medan vi på den skandinaviska halvön drabbades an nordliga vindar är ett tecken på att vi har påverkat vår miljö i alltför stor grad. Vi bör försöka sänka vår påverkan på miljön för att inte få ett alldeles kaotiskt klimat. Ett effektivt sätt är att dra ner på vår energiförbrukning, och då tänker vi här på energiförbrukningen som krävs för att tillverka nya saker. Att reparera, renovera, lappa och laga är så mycket mera miljövänligt än att ständigt slänga och köpa nytt.

Varför inte börja med oss själva? Industrin, och andra faktorer är så mycket svårare; lättare är det med en själv. Vi kan med våra val se till att göra smarta miljöval, så som att välja att renovera våra fönster när de börjar bli för gamla och slitna. Att renovera fönster och byta ut listerna och täta dem är som att få nya fönster.

29 Mar 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.