Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Dags att installera nya fönster – hur gör man?

Att byta ut fönster är egentligen inte så svårt bara man vet hur man ska göra. Det brukar ju gälla det mesta här i världen. Riva ut fönster är inte så svårt. Om du bara hittar någon som vill ha fönster, kan du försöka göra det så skonsamt det bara kan. Ta loss karmarna utan att de går sönder. Det tar lite längre tid, men om du vet att de kommer till nytta någon annanstans kan det göra det värt besväret. När sedan allt är borta, kan du sedan montera in de nya fönster som du har köpt.

1. Kontrollera först så att öppningen för fönstret är mellan 15-30 centimeter större än de nya fönster. Placera fönstret så nära väggen som det bara är möjligt. Lämna en spalt mellan elemen och fönsterbräda. HAr du ett sidohängt fönster med em stabil förankring och gångjärnen ska monteras mot väggregeln.

2. Placera fönsterkarmarna på klossar. Använd vattenpass så att de blir räta. Kila karmarna i hörnen, från in- och utsidan. Kilarna ska inte täcka förborrade karskruvhål. Var försiktig så slån in kilarna, så att inte karmarna börjar bukta inåt.

3. Fäst karmarna i övre och nedre förborrade hålen, ta sedan bort kilarna vid karmarnas sidostycken. Lämna dock kvar klossarna under karmarnas bottenstycke. Se till att de fortfarande är räta – mät med vattenpass.

4. Häng sedan på fönsterbåge och se till att du kan öppna och stänga fönster. Justera sedan karminfästningar. Se till att springa mellan karm och båge är mindre än på gångjärnssidan.

5. Dreva sedan mellanrummet mellan fönsterkarm och vägg. Men gör det inte för hårt så att karmarna börjar bågna. När drevmaterialet är på plats täcker du sedan bottningslister på insidan- Lägg en luft- och diffusionstät fog på bottningslisten. Använd drevningsmaterialet för att justera fönster.

Anlita en hantverkare i Stockholm

Som det är med hantverksarbete, och om du tycker att det är för svårt att göra detta på egen hand, kan du alltid anlita en hantverkare i Stockholm som gör det åt dig. Då är du säker på att det blir bra, och precis som du önskar att fönster ska bli. Vissa fönstertillverkare erbjuder sig att komma och montera sina fönster hemma hos dig. På det sättet vet de att deras produkter blir rätt monterade och inte släpper in fukt eller kondens. Välj en erfaren hantverkare som har nöjd-kund-garanti, och som tar ansvar för sitt arbete och är själva ansvarsförsäkring. Bor man i Stockholm kan vi rekommendera denna hantverkare i Stockholm.

13 Aug 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.