Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Detta ska du tänka på inför fönstermålningen

Har det blivit dags att fräscha upp dina gamla fönster? Är du beredd på att ta dig an projektet och utföra måleriarbetet på egen hand? Då finns det en hel del saker som du behöver tänka på.

Det finns vissa projekt som man vet att man behöver genomföra och som man påminns om dag efter dag. Det gäller särskilt de arbeten som har med det egna hemmet att göra. Dagligen passerar man den där dörr- eller fönsterkarmen vars färgläggning sjunger på sista versen. För den har ju trots allt inte bättrats på sedan den tidigare ägarens dagar i huset. Men så plötsligt drabbar det en. Motivationen att faktiskt göra något åt den där bristen som man gått och stört sig på. Och då gäller det att passa på innan den tryter!

Införskaffa allt du kan komma att behöva

För en lyckad fönstermålning finns det några saker du behöver se till att ha hemma. Ett första steg är förstås att bestämma vilken färg som ska få omgärda fönstret. Det kan vara svårt att hitta den perfekta nyansen, men ett tips är att åka till en färgfirma och hämta hem färgprover som du sedan kan jämföra med ljuset och övriga kulörer i ditt hem.

Utöver det behöver du maskeringstejp för att förhindra att det hamnar färg någon annanstans än där den ska vara. Du behöver också målartvätt för att kunna rengöra ytan ordentligt innan arbetet, vilket är en viktigt del av förarbetet som ska leda till ett bra slutresultat. Sedan är det dags att skrapa loss all gammal färg, slipa och damma av. För det behöver du en eller flera skrapor samt en slipkork. En kittspruta eller kittkniv behövs för att kitta om dina fönster. Sedan får man inte glömma att olja in ytorna och måla med grundfärg innan det är dags att stryka på den riktiga färgen.

Välj ditt tillfälle

Ett råd är att ta dig an detta projekt när du har gott om tid. Färg ska hinna torka både en och två gånger, och få saker blir väl gjorda i all hast. För att göra arbetet så ergonomiskt som möjligt bör du montera ner fönstret och placera det på en bänk i lagom höjd för att du ska kunna stå där ett tag. Undvik regn och direkt solljus. Växlande molnighet är det perfekta fönstermålarvädret. Se till att ha alla redskap nära till hands och unna dig själv en paus med jämna mellanrum.

29 May 2020

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.