Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Ett vackert och funktionellt solskydd kan lyfta fasaden eller uteplatsen

Fönster ger ljus, rymd och ibland även fantastisk utsikt. I vårt nordiska land sätter vi gärna in stora glaspartier i våra hus och skippar även gardinerna och tycks ej besväras av insyn.

Visst är det skönt med bostäder fulla med ljus och visst är det fantastiskt med sol men det ska vara lagom. Riktigt varma soliga sommardagar kan det bli lite för mycket sol och det blir alldeles för varmt inne i bostaden. Vill det sig riktigt illa sover vi dessutom dåligt på grund av hettan. På senare år har allt fler installerat luftkonditionering som kyler ner den heta luften inomhus. Det kan kanske vara nödvändigt för äldre och sjuka samt riktigt små barn då värme för dem kan vara skadligt och farligt. Men AC minskar också vår tolerans mot värme och kroppen blir stressad då vi sen går ut i värmen.

AC är inte alltid bra

Ett av de stora problemen med luftkonditionering är att de inte alltid är så bra på att transportera bort fukt. I kondens gillar dessutom bakterier och mögel att vara och varje gång man sen sätter på luftkonditioneringen så sprids mögelsporer i luften som vi sedan inandas. Vill det sig riktigt illa så kan det leda till lunginflammation och legionella. Mer vanligt förekommande besvär är att astma och allergier förvärras. Har man en AC så ska man vara noga med att rengöra filtret ofta och även byter ut det med jämna mellanrum.

Ett solskydd är bra mot både kyla och hetta

Ett bättre alternativ till AC och som är energisnålt är olika slags solskydd och markiser. Dessutom isolerar ett solskydd även mot kyla och det blir lite som att tilläggsisolera huset. Fönstermarkiser som monteras utanför fönstren minskar värmen inomhus betydligt. Samtidigt så skymmer de inte utsikten. Utseende, känsla och funktion är det som man ska tänka på vid val av solskydd till sin bostad. Alla har sina olika fördelar och kompletterar huset på sina sätt. En markis kan också skugga uteplatsen behagligt och terrassen blir som ett extra rum under varma sommardagar. Några har sensorer som läser av om det blåser mycket och de fälls in automatiskt. En segelduk är också ett fint lite billigare alternativ men måste plockas ner på hösten. Det finns markiser och solskydd i alla prisklasser och enklast är att först ta en titt på internet innan man bestämmer sig.

26 Feb 2020

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.