Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Få bättre ljusinsläpp med takfönster

Att sätta in ett eller flera takfönster kan göra underverk för inomhusmiljön i ditt hus. I många äldre hus är det ofta ganska dåligt ljusinsläpp, speciellt på övervåningen, och ett takfönster skapar en helt annan atmosfär. Jämfört med fasadfönster blir det betydligt ljusare i huset.

Att sätta in takfönster är inte jättekrångligt om man är tekniskt kunnig och har lite vana av hemsnickeri, men det kan ändå vara bra att anlita en takläggare för jobbet, kanske i samband med en takrenovering. De takfönster som säljs i Stockholm är nästan alltid av bra kvalitet, men det är viktigt att de monteras på rätt sätt för att man ska slippa läckage. Speciellt fönsterkragar och tätningar är svåra att få till helt perfekt. Här kan en takläggare eller fönstermontör med vana av tak hjälpa dig att få det rätt.

Takfönster på övervåningen

Genom att ta bort innertaket på övervåningen kan du öppna upp, skapa luft och samtidigt möjliggöra ett större ljusinsläpp genom att montera in ett takfönster. Att ta bort innertaket funkar bra i såväl sällskapsrum som sovrum, men det förutsätter en del arbete, först med att avlägsna innertaket och sedan med att renovera ytskikten. Det kommer dock att göra underverk med känslan i ditt hus och garanterat höja dess värde åtskilligt.

Takfönster i inredd vind

Många husägare i Stockholm väljer att inreda vinden, kanske när barnen växer och behovet av mer utrymme blir stort. Att inreda vinden är ett bra sätt att utöka bostadsytan utan att behöva lämna ett hus och ett område man trivs i. När man inreder vinden är det mycket att tänka på, framför allt när det kommer till isoleringen. En inredd vind kräver en helt annan typ isolering än en oinredd vind.

Inreder man vinden måste man sätta in ett eller flera takfönster. Eftersom det krävs mycket jobb med att isolera taket är det bäst att sätta in takfönstren i och med att man jobbar med isoleringen. Det bästa är att sätta takfönstren i norrläge. Man får då ett jämnt dagsljus hela den ljusa delen av dygnet och släpper dessutom in mindre värme eftersom solen inte ligger på.

Markiser till ditt takfönster

Om man av någon anledning behöver sätta takfönstren i söderläge måste de utrustas med markiser. Det finns många olika typer av markiser som passar för takfönster, men den mest praktiska modellen är konstruerad som en utanpåliggande rullgardin. Den kan enkelt fästas i fönstrets nederdel inifrån huset och följer sedan med ner när man stänger fönstret.

Markiser gör att mycket av värmen stoppas innan den tar sig in i huset och är ett måste om man vill ha takfönster i söderläge. Fönstren bör också utrustas med vanliga persienner på insidan gör att kunna mörklägga rummet ordentligt, särskilt om vinden ska användas som sovrum.

Är det svårt att sätta in takfönster själv?

Vi rekommenderar inte att man sätter in takfönster själv, främst beroende på att man faktiskt måste arbeta uppe på taket. Arbete på tak kräver stor försiktighet och utförs alltid bäst av en professionell takläggare. Dessutom kan själva monteringen innebära utmaningar. Ett takfönster sätter större krav på isolering och genomföringar än ett vertikalt fasadfönster. Har du inte de tekniska och praktiska kunskaperna för att göra ett hantverksmässigt jobb är det lätt att dina nya takfönster börjar läcka efter en tid.

I Stockholm finns många bra takläggare som kan hjälpa dig att montera takfönster i samband med att du renoverar taket eller inreder vinden. Vårt tips är att du kontaktar någon av dessa och får professionell hjälp att sätta in dina takfönster. Det kommer att löna sig in längden.

Mer om takläggning: http://www.stockholmtakläggare.se.

23 Sep 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.