Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

För och emot med olika fönster

Om du ska göra ett fönsterbyte funderar du säkerligen på vilket material du ska välja. Många tycker att trä är vackrast, men det är också den fönstertyp som kräver mest underhåll. Dessutom utförs uthållet med material som har viss miljöpåverkan, även om man initialt kan tänka sig att trä vore det mest miljövänliga alternativet. I den här texten kan du läsa om olika fönstertyper och dess egenskaper för att på så sätt kunna göra ett lyckat fönsterbyte.

Träfönster

Träfönster är den mest vanligt förekommande fönstertypen i Sverige idag, och har varit så under lång tid. God tillgång på skog och en stark byggtradition har i huvudsak bidragit till att det förhåller sig så. Dessutom anser många att träfönster är det vackraste alternativet.

Fördelar:

 • Lågt inköpspris. Vanligast är att träfönster är gjorda av furu, vilket ger ett relativt lågt inköpspris. Det finns dock träfönster i mer exklusiva träslag, som då följaktligen också är dyrare.
 • Kan renoveras. Ett träfönster är lätt att göra om. Till exempel kan det renoveras och målas i en färg som du tycker passar huset bäst. Andra fönstertyper saknar dessa möjligheter i mer eller mindre utsträckning.
 • Stort utbud. Det finns många variationer i träfönster, och utbudet är både stort och ofta billigt.

Nackdelar:

 • Kräver underhåll. Som nämnt i inledningen kräver träfönster mycket underhåll jämfört med andra fönstertyper. Underhållet måste dessutom utföras med material som påverkar miljön.
 • Passar inte överallt. I utsatta lägen har träfönster en kort livslängd.
 • Skiftande kvalitet. Livslängden beror i hög grad på vilket virke som valts. Att välja rätt virke kan vara svårt utan goda förkunskaper.

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster anses ofta vara något mer modernt än träfönster. Det ger helt enkelt inte en lika klassisk känsla. Vad man föredrar är givetvis en fråga om smak och tycke. När det kommer till egenskaper är aluminiumfönster betydligt lättare att ta hand om.

Fördelar:

 •  Nästan underhållsfritt. Aluminiumfönster kräver mycket lite underhåll. 
 • Tåligt. Även i utsatta miljöer står sig aluminiumfönster mycket bra.
 • Kan kombineras. Många väljer att kombinera aluminium och trä för att få ett miljövänligt fönster med lång livslängd.

Nackdelar:

 • Högre kostnad. Aluminium är dyrare än både trä och PVC i inköpspris. På lång sikt blir det dock billigare än trä, eftersom inga pengar behöver läggas på material för underhåll.
 • Går ej att måla. Inte särskilt anpassningsbart. Aluminium är svårt att måla om.

PVC-fönster

De flesta funderar kanske inte på PVC-fönster när det är dags för fönsterbyte. Dock har materialet sina starka fördelar. En anledning till att många förbiser detta är att de anser att trä eller aluminium är vackrare.

Fördelar:

 • Låg kostnad. PVC-fönster är riktigt billigt. Du som gör ett fönsterbyte på låg budget kan överväga materialet för den sakens skull.
 • Underhållsfritt. Precis som aluminium kräver PVC mycket lite, om ens något, underhåll. Det som kan behöva göras är att rengöra det.

Nackdelar:

 • Kan inte anpassas. Ett träfönster kan du enkelt måla om för att få det mer i din stil. Det här är svårt och omständligt att göra med PVC-fönster.
 • Svårt att reparera. Om ett PVC-fönster är skadat blir det svårt att reparera. När ett skadat träfönster ofta kan lagas tämligen enkelt, kan ett skadat PVC-fönster kräva ett nytt fönsterbyte. Fortsätt läsa mer om fönsterbyte i Stockholm här: fönsterbytenstockholm.se.
12 Feb 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.