Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

För- och nackdelar med olika solskydd

Det är dags att välja solskydd. Nu har solen verkligen kommit för att stanna och det är ett kärt besvär att välja olika solskydd. Vad ska man välja? Vilka solskydd är bäst? Här ser vi olika för- och nackdelar med olika solskydd. Det är bara att gå till en markishandel och välja och vraka mellan olika färger, former och funktioner.

Persienner

Många tänker på de eländiga persienner som alltid fanns förmonterade i fönster i lägenheter från 1950- och 60-talet. de var i tunn ljusgrå aliuminium eller plast och efter tag, när man hade dragit dem upp och ner några 1000 gånger gick oftast snöret av. Sedan hängde den på snedden och förstörde hela fönstret. Numera finns det persienner i helt olika former och färger och inte alls som de ljusgrå persienner som man inte kunder avstå från om man bodde i en lägenhet från 1950- och 60-talet. Idag kan du få rosa persienner i trä (om du nu skulle vilja det).

Rullgardiner

De flesta har nog haft en rullgardin i sitt barndomshem. De rullades upp när man drog i ett snöre. Efter ett tag blev fjädern i rullgardinen slö och ville till sist inte rulla upp rullgardinen. Då hade man rullgardinen på halvstång. Efter ett tag blev hela rullgardinen helt solblekt och trist och tråkig. Men numera kan man få rullgardiner som har aluminium som skyddar själva rullgardinen från att bli så solblekt med bättre och mer beständigt material som behåller färgerna bättre.

Markiser

Markiser är något som de flesta tänker på någon semesterresa utomlands. Eller på något fancy hotell, eller favoritrestaurangen. De flesta hotell och restauranger brukar nämligen hålla sig med markiser över sina fönster eftersom de ger ett så effektivt solskydd – och dessutom gör hela fasaden och utseendet på restaurangen snyggare.

Balkongskydd

Man kan skydda sin balkkong med balkongskydd. Dem monterar man fast i balkongräcket, och innebär att ska man bli skyddad mot solen behöver man ligga ner. Men om man ligger ner och solar, är det väl kanske inte rikgit skydd mot solen som man är ute efter. Då är det bättre att montera markiser för balkongen som ger ett mer effektivt skydd mot solen om man ska äta ute på balkongen och ger ett skönare utomhusklimat.

Är du nyfiken på solskydd i form av markiser? Läs då mer här.

27 May 2019

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.