Frågor och svar om att byta fönster
Att byta fönster kan vara ett svårt projekt att utföra på egen hand, särskilt om man varken har kunskaper eller erfarenhet av det sedan tidigare. Med tillräckligt stort tålamod, händighet och vetgirighet finns dock goda förutsättningar att lyckas med ett fönsterbyte på egen hand. Men det är inte bara projektet i sig som kan väcka frågor, utan också val av fönster och vad som kännetecknar olika fönstertyper. I den här texten går vi igenom ett antal vanliga frågor och svar kring att byta fönster.
Kan ett fönsterbyte betala tillbaka sig självt?
Ja, det är möjligt att man kan få tillbaka pengarna man lägger på att byta fönster. Med tanke på att det kan ta väldigt, väldigt lång tid är det dock tveksamt om det bör vara det huvudsakliga syftet med bytet. Bor du i ett hus, och planerar att bo där under en lång tid framöver, måste dina fönster vara i väldigt dåligt skick för att pengarna ska fås tillbaka inom en överskådlig framtid.
Men visst kan det alltid vara av intresse att sänka de månatliga driftskostnaderna. Särskilt bra kan det passa om du ska installera ett nytt värmesystem. Om du då lägger ner lite pengar på att byta till fönster med låga u-värden (god isoleringsförmåga), kanske du inte behöver spendera lika mycket på ett kraftfullt värmesystem. Något som inte är att förglömma är att det kan höja värdet på huset med betydande summor. Om du inte planerar att flytta är det dock något som kanske inte påverkar dig särskilt mycket.
Vad är egentligen bäst för miljön?
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när det kommer till att avgöra vilket fönster det är som är bäst för miljön. En sak att tänka på är givetvis isoleringsförmågan, eller u-värdet, som det kallas. Ett fönster som isolerar väl gör att ditt värmesystem inte behöver arbeta lika hårt för att hålla en behaglig temperatur inomhus. Beroende på vad du använder för värmesystem, kan det här vara mer eller mindre miljövänligt. Använder du ett värmesystem som kan anses relativt miljöfarligt, kan det göra en betydande skillnad för miljön ifall du väljer att byta till väl isolerande fönster.
Behöver jag verkligen byta fönster helt och hållet?
Det här hör också ihop med att tänka på miljön. Att genomföra ett komplett fönsterbyte är inte alltid något man måste göra. Ibland kan det räcka med en fönsterrenovering, som är betydligt snålare med resurser och därmed även mer skonsamt mot planeten. I övrigt är det bra att ta hänsyn till de olika material som finns. Ett PVC-fönster är visserligen inte särskilt miljövänligt vid tillverkning, men är i princip underhållsfritt och kräver inte att du målar det med skadliga färger eller behandlar det med andra kemikalier. Se över materialet på de fönster du tänkt byta till och fundera på hur de påverkar miljön. Fortsätt läsa om fönsterbyte på denna site.
Andra inlägg
- Solceller kan göra underverk för en BRF
- Totalentreprenad i Stockholm – byggledning
- Hur sanering banar vägen för en renare framtid
- Betonghåltagning på rätt sätt i Uppsala
- Sanering i Stockholms inom bygg- och industrisektor
- Hyra tomt i Stockholm ger intressanta möjligheter
- Bygg ett eget paradis med en badrumsrenovering i Eskilstuna
- Målare i Nacka som även hjälper till med färgsättning
- Isolering i Uppsala – energibesparing
- BIM och framtidens byggprojekt
Välkommen till Fönster-Bloggen
Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.