Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Frågor och svar om solfilm på fönster

Solfilm på fönster blir allt mer popsolfilmulärt. Det är ett sätt att ta udden av värmen och begränsa solens skadliga UV-strålar. Samtidigt är det en produkt som många inte är särskilt bekanta med. Hur monteras det? Och vilket underhåll krävs?
I den här texten svarar vi på ett antal vanliga frågor och svar.

Varför har man solfilm på fönster?

Den som inte är bekant med produkten sedan tidigare, kan undra vad syftet egentligen är. Många som skaffar det gör det i syfte att blockera solens UV-strålning, som nämnt i inledningen. Att utsättas för höga nivåer av strålningen under lång tid, kan leda till vissa hälsorisker. Solfilm på fönster kan reducera dessa risker markant. Har man ett stort fönster i söderläge i till exempel vardagsrummet eller köket, kan solen bli riktigt stark under stora delar av dygnet.

Det kan också vara ett sätt att minska insyn. Det finns tonade varianter som alltså både kan minska UV-strålning och insynen.

En annan anledning till att många monterar solfilm på fönster, är för att minska värmen. De kan reducera upp till 85 % av värmeinstrålningen.

Kan man spara pengar på att skaffa solfilm?

Det är möjligt. Inte minst om du får en hög elräkning på sommaren som en direkt konsekvens av att du behöver kyla ned bostaden eller lokalen. Solfilmen kan även spara pengar vintertid, då den har en viss isolerande effekt. Det är helt enkelt energismart.

Hur mycket pengar som kan sparas varierar från person till person, givetvis. Har man redan höga energikostnader kan det bli betydande summor i kronor och ören, per år. Det kan dröja ett tag innan du får tillbaka investeringskostnaderna, men på lång sikt är det många gånger ett smart ekonomiskt val att investera i den här formen av solskydd.

Hur gör man med fönsterputsning?

Det brukar rekommenderas att inte tvätta fönstren en månad efter montering. Därefter kan fönsterputsning ske precis som vanligt. Såpvatten och en microfiberduk brukar rekommenderas som ett skonsamt sätt att rengöra fönstren på.

Vad kostar det?

Priset på solfilm varierar kraftigt. En faktor är vilken solfilm du väljer. Tonade varianter med hög isoleringsförmåga tenderar att vara lite dyrare än andra, till exempel. Men detta varierar, och det bästa är att kontakta en solskyddsbutik som kan berätta om sitt sortiment och om sina priser.

En annan faktor är hur många fönster du har. Fler fönster kräver fler montagearbeten och mer solfilm. Även storleken på fönstren är en faktor som spelar in, givetvis. Många solskyddsbutiker gör ett gratis hembesök för att kunna lämna en så precis offert som möjligt. Det skadar inte att ta kontakt med flera olika aktörer som saluför solfilm, begära in offerter av dem, och sedan välja den du tycker verkar vara bäst.

 

21 Apr 2019

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.