Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Goda råd om fönster

Dina fönster påverkar ditt boende på flera olika sätt. Dels så handlar det om det estetiska. Fönstren blir ögonen på din villa och de kommer att utgöra en stor del av hur folk uppfattar din bostad. Även rent interiört så finns en estetisk aspekt gällande fönster då de kommer att släppa in ljus och vara det som man, till stor del, inreder mot och i syfte att framhäva.

Om man står inför det faktum att de fönster man har på sin villa inte längre håller måttet - eller om man kanske vill förändra sin bostad genom att sätta in större fönsterpartier - så finns det vissa saker att tänka på. Fönster handlar om en investering och det finns ganska stora skillnader i kostnad mellan olika material, mellan olika leverantörer och vad gäller exempelvis storlek och isolervärde. Vi tänkte försöka förenkla ditt framtida fönsterbyte genom att skriva upp - och gå igenom - några viktiga punkter att tänka på. Enligt följande:

  • Välj rätt fönster. Det finns många val att göra gällande fönster. Dels så finns det en uppsjö av olika former, dels så finns det olika varianter - skjutpartier, väggfasta, vridfönster och så vidare - och dels så finns fönster i en massa olika varianter vad gäller material. Det kan vara svårt att göra ett val. Vi skulle råda dig att ta dig tid att gå igenom alla alternativ och att du även kostar på dig att vara objektiv. Att du idag har fönster av trä innebär inte att dina framtida fönster behöver vara det. Väg för- och nackdelar mot varandra och försök att se hur dina behov ser ut. Är du sugen på det underhåll som träfönster för med sig - eller vill du ha en lite enklare resa och slippa detta?
  • Fönster på nätet? Vi lever i en modern tid där man verkligen kan dra nytta av de fördelar som finns på nätet. Fönster är inget undantag från detta. Tvärtom: genom att beställa fönster på nätet så kan du komma avsevärt mycket billigare undan. Rådet är dock att se till att du verkligen väljer en trygg leverantör. Läs på om frakt, garantier, försäkringar och exempelvis hur pass nöjda kunder man har. Det kräver lite mer jobb, men du kommer att spara pengar på det.
  • Välj fönster med lågt U-värde. Fönster påverkar din ekonomi på ett påtagligt sätt. Äldre fönster har sämre förmåga att isolera och det påverkar i sin tur hela kostnaden för uppvärmning och energi. Detta utöver att klimat och miljö påverkas negativt. Att välja fönster med lågt u-värde - gärna för hela konstruktionen och inte enbart för glaset - gör ett fönsterbyte till en sund, hållbar investering.
  • Välj rätt montör. Många privatpersoner sätter in fönstren på egen hand. Det är fullt möjligt, men det är även riskabelt. Saknar du vana så är rådet att ta professionell hjälp med detta. Det ger dig den effekt du vill ha av nya fönster. Och, det går att använda Rot-avdraget för också så det behöver inte bli så himla dyrt.
10 Nov 2021

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.