Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Håll kylan borta med täta fönster

SMHI påstår att det är en sibirisk vinter som har nått våra nordliga breddgrader. Det positiva med den är att vi har fått riklig nederbörd och alla skidfantaster inte längre behöver oroa sig över att inte ha tillräckligt med snö för att kunna åka utför och längs våra backar. Vi behöver heller inte oroa oss över att grundvattennivån skulle vara för låg och att vi inte skulle ha tillräckligt med vatten i sommar.

Det negativa skulle kunna vara att det är väldigt kallt, vi fryser och är tvungna att ta på oss rejält med vinterkläder. Vi är ju i mars, men att våren skulle komma snart är ett faktum som är svårt att tro på – just nu. En annan negativ faktor är att vi behöver lägga mer kostnader på att värma våra bostäder. Vi förbrukar mer energi helt enkelt när det är så här kallt. Vad kan vi då göra för att inte förbruka så stor mängd energi?

Värmen sipprar ut genom fönster

Att täta våra hus och fönster är definitivt en prioritet. Majoriteten av värmen går ut genom våra dörrar och fönster. Tätar vi dörrar, till exempel genom att ha dubbla dörrar i entrén kan vi minska värmen som pyser ut när vi stiger in och ut ur våra hem. Det är på samma sätt med våra fönster.

1. Treglas-fönster

Detta är det traditionella sättet att täta fönstret. På samma sätt som att du tätar dörren med att ha två dörrar vid ingången, tätar du fönstret genom att lägga in ett tredje fönster mellan ut- och insidans fönster. Det är ett mycket effektivt sätt att få täta fönster och behålla värmen inomhus.

2. Profilgjutna fönster

Man kan även byta fönster med fönster som är helgjutna, fönstren är i ett med fönsterkarm, som är av plast. Du har så gott som underhållsfria karmar och fönster, och det är lätt att rengöra dem. Genom att du inte har någon glipa mellan fönster och karm, minskar du risken för att värmen sipprar genom fönstret.

3. Täta fönster med nya lister

Har du ingen möjlighet att byta fönster, kan du byta ut listerna till fönstren. Detta är den billigaste metoden och du får resultat på en gång. Detta är inte den mest effektiva metoden att täta fönster, men har du ingen annan möjlighet är detta absolut bäst. Listerna skavs av med åren och nöts ut. Att då byter lister är ett effektivt sätt att behålla värmen inomhus.

8 Mar 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.