Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Hur mår egentligen fasaden på huset?

För många husägare så ser man hellre till insidan än utsidan på huset. Det är normalt då man spenderar sin tid inomhus och därmed också vill ha det så tilltalande som möjligt där. För den sakens skull ska man emellertid inte glömma bort husets fasad. Med jämna mellanrum kan en fasadrenovering behövas.

Oavsett vilken typ av fasad man har på huset så finns det ett värde i att hålla den i gott skick. Handlar det om en fasad i trä så måste man vara beredd på att exempelvis en målning kan komma att behövas. Färg är ett skydd och det är inte enbart någonting utsmyckande. har man ett hus i tegel så finns det ofta en falsk trygghet. Tegel kräver inte alls samma omsorg som trä - men det handlar för den sakens skull heller inte om att man kan slå sig till ro och låta tiden passera utan att närmare undersöka skicket. Detsamma gäller för putsade fasader.

Gemensamt för både tegel och puts är att dessa fasader kräver mer professionell hjälp. Detta både vid undersökning och vid en eventuell fasadrenovering. Tegel kan dra till sig fukt och väta. I bästa fall kan detta upptäckas på ett tidigt stadie - i sämsta fall så kan det leda till omfattande skador där exempelvis äkta hussvamp kan börja bildas.

Detsamma gäller för putsade fasader. Där är skadorna förvisso lättare att upptäcka då det handlar om sprickor och - ibland - större sjok som lossnat. Men, det handlar trots detta om att identifiera även andra, mer långtgående, skador och vidta åtgärder för att förhindra vidare spridning av dessa. Där är vikten av rätt företag inom fasadrenovering något som inte ska underskattas.

Hitta ett erfaret företag inom fasadrenovering

Har du en villa med en putsad fasad så kan du, som sagt, se att sprickor bildas. Det är naturligt och kommer som en följd av naturligt slitage samt från exempelvis vibrationer. Ju snabbare dessa åtgärdas, desto bättre är det. Här ska man emellertid vara medveten om att vikten av att anlita rätt företag för en fasadrenovering.

Tyvärr så går många på nitar i detta. Man väljer företag utifrån prislappen snarare än att basera valet på kvalitet och kunskap. Det visar sig inte direkt och till en början så kan allt se bra ut. Inom loppet av några år så kommer det emellertid att synas om företag haft kunskap om fasadrenovering eller om man rundat hörnen på ett mer påtagligt sätt.

Vid fuskjobb så kommer sprickor att synas snabbare och det är heller inte ovanligt att större sjok lossnar - det senare som en följd av att fukt har stängts in, frusit och sprängt loss fasadputs i samband med upptining.

Rätt företag använder material som andas

Att välja ett företag med större erfarenhet och där fokus ligger på att använda material och produkter som andas - kalkbaserade sådana exempelvis - ger en längre livslängd och det gör din fasadrenovering till en investering som håller även på längre sikt. Välj inte första bästa företag - undersök, kolla referenser (även längre tillbaka i tiden) och skaffa dig en bättre bild av vilka du står inför att anlita.

Förr eller senare så är det dags att ta kostnaden för att renovera din fasad. Vår erfarenhet säger att det nästan alltid lönar sig att betala lite mer initialt och anlita ett lite dyrare företag direkt än att välja ett företag enbart med plånboken. Där brukar den totala kostnaden bli väldigt, väldigt mycket högre. Tänk även på att du har ett ansvar i att ingen ska göra sig illa i närheten av din bostad. Ett fuskjobb med renovering kan mycket väl innebära att puts lossnar och träffar någon förbipasserande på ett olyckligt sätt.

På denna sida kan du läsa mer om hur fasadrenoveringar utförs: https://www.fasadrenoveringstockholm.net/

16 Jun 2020

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.