Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Markiser för fönster höjer alla fasader

Markiser är bland de allra bästa solskydd som man kan få för fönster. Inte bara är markiser det bästa solskyddet som du kan skaffa till dina fönster, de är dessutom det som enskilt förfinar fönster också. Det är ingen tillfällighet att så gott som alla hotell som har fler än 4 stjärnor har markiser för sina fönster, då hotellpersonalen vet vad som både ger effektivaste solskyddet och som gör så att hotellfasaden blir riktigt snygg. Varför inte skaffa solskyddande markiser du med? Säg att du har ett, lite trist hus som är målat i grått. Du kanske har målat knutarna vita? Och om fönsterlister och -karmar också är vita kan du då skaffa markiser som är helt klarröda, eller lila. Då har du skaffat detaljer för fasaden som förfinar hela huset.

Så tar du hand om dina markiser

Det finns olika slag av markiser som ser till att skydda dem mer eller mindre. Väljer du markiser med aliminiumkasett så skyddas markiserna när de vevas in i kasetten. Då behöver du inte oroa dig så mycket just för dem. Skaffar du markiser dessutom som har vindkänsliga inmatningar och automatiska markiser som vevas in så snart det börjar blåsa lite, då vet du att markiserna skyddas. Det finns ju markiser som endast vevas in manuellt, vilket betyder att du måste vara uppmärksam och veva in markiserna när det börjar regna eller blåsa. Motsatsen till de manuella markiser som man vevar in med en vev, är de motoriserade markiser som automatiskt vevas in med motor. Då bestämmer du när de ska vevas in med hjälp av motorn och du måste även här vara uppmärksam på när vädret slår om och du behöver veva in dem. Sedan finns det som sagt de som har sensorer på markiserna som känns av när det blåser och vevar in markiserna automatiskt.

Rengör markisen och var noggrann låta torka 

I alla dessa fallen kan du tvätta markiserna regelbundet. Gör du det ser du till att väven som markisen består av, håller längre och att färgerna är snyggare. Om du råkar få svarta, små prickar på väven kan det vara mögel eller fuktskada, då är det bra om du använder en algtvätt som tar bort bakterierna. Sedan när du har rengjort väven är det mycket viktigt att den får torka ordentligt i frisk luft. Sedan kan du veva in markisen när den har torkat. Vill du ha fler råd och tips om markiser i Stockholm? Här kan du läsa mer.

16 Apr 2019

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.