Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Marksanering – ett trist behov

Dagens generationer får ta konsekvenserna av äldre generationers felsteg. En sådan sak är behovet av marksanering av mark där det tidigare legat företag.

Allt var inte bättre förr. Det var mycket som man inte hade så bra koll på. En sådan sak var utsläpp av föroreningar. Det är något som vi får ta konsekvenserna av nu. Det kan te sig helt obegripligt för dagens människor hur blåögda och korkade man var förr i tiden. Hur kunde man tro att om bara problemen försvann ur ens åsyn så var de borta?

Ta till exempel den gamla informationsfilmen som uppmanade folk att inte skräpa ned i naturen. Efter utflykten skulle man städa undan. Så långt var det väl gott nog. Men rådet som gavs var att dumpa skräpet i närmaste vattendrag. Helt otroligt!

Marksanering idag, men vad behövs i morgon?

För företag som sysslade med kemikalier så var det ett accepterat alternativ att helt enkelt gräva ned tunnor med kemikalierester i marken. Om företaget ägde marken så fick de göra precis som de ville. Tala om kortsiktigt tänkande.

När företaget i fråga har lagt ned verksamheten, kanske redan för länge sedan, och sådan mark ska tas i anspråk för andra ändamål, så ställer den förorenade marken till med rejält med problem. Massor av pengar måste läggas på marksanering innan det till exempel kan byggas nytt på marken. Och frågan är om vi blivit så mycket klokare idag. Vilken slags värld lämnar dagens människor efter sig till kommande generationer? 

Läs mer om marksanering, gå till denna sida: https://www.marksanering.nu/ 

27 Feb 2023

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.