Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Med ett solskydd räddar man nattsömnen och privatlivet

Nyfikna grannar och för mycket insyn? Eller vaknar ni då solen går upp fast att ni vill sova längre? Det finns enkla lösningar att ta till för god nattsömn och mot grannarnas skvaller.

Det finns allehanda knep att ta till mot insyn och mörkläggning och som dessutom är snygga. Rullgardiner, mörkläggningsgardiner och persienner är några av de vanligaste. Även en sänghimmel kan fungera om man vill stänga ute ljuset. Fast vill man inte känna sig som kung eller drottning så kanske man ska satsa på en bra och snygg rullgardin i stället. Idag är det mycket enkelt och smidigt att få tag i snygga rullgardiner. Dessutom går det att beställa specialgjorda rullgardiner i varierande tyger och mått. Vanligt då man väljer rullgardin är att den ska matcha resterande inredning så att rummet blir så harmoniskt som möjligt.

Rullgardinen är en viktig inredningsdetalj för helheten i rummet

Oftast så väljer man en enfärgad rullgardin men det finns också gardiner i mönstrade vackra tyger. Man kan hos vissa företag även få sina egna mönster eller bilder tryckta på rullgardinen. Finast blir det oftast men en färg eller ett mönster som går igen i rummet så att helhetsbilden stärks. Det kan exempelvis vara ett barnrum med Star Wars tema eller ett sovrum med havstema som går i blått. Det finns rullgardiner i alla möjliga prisklasser och även många av de stora varuhusen säljer rullgardiner. Måttbeställer man måttanpassade rullgardiner så brukar man även kunna få hjälp med att mäta upp fönstren och sedan även hjälp med montering.

Måttbeställda rullgardiner är bäst på mörkläggning

Då man måttbeställer en rullgardin till sitt fönster är det bra att mäta så att rullgardinen går några centimeter in på väggen för att på så vis minimera ljusinsläppet. En rullgardin kan monteras på väggen, i taket, eller i fönsternischen. Det finns rullgardiner avsedda för olika slags fönster som exempelvis takfönster och vippbara fönster. Det finns också lite mindre smalare rullgardiner som kan monteras direkt på fönstret. De är mer för att hindra insyn och inte så bra på att mörklägga och förekommer oftare på lite äldre fastigheter.. Hissgardinen är en lightversion av rullgardinen som också fungerar som en gardinkappa och ger ett lite mjukare intryck. Det kan var svårt att välja rätt rullgardin men det finns företag specialiserade på detta och som kan ge goda råd med hänsyn till funktion, still och husets karaktär.

24 Feb 2020

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.