Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Ni tjänar på en fönsterrenovering i Stockholm

Ett genomgående fel som många bostadsrättsföreningar i Stockholm gör är att man väntar in i det sista med att genomföra olika projekt i renoverande syfte. Något som kan visa sig bli extremt kostsamt då man kanske inte längre kan renovera det som börjat gå sönder och att man istället måste ta en högre kostnad för att köpa nytt. Fönster är ett gott exempel på detta. En fönsterrenovering kostar en bråkdel av vad nya fönster gör och ett sådant projekt ger i grunden samma effekt som ett renodlat byte gör. Men, som sagt, många BRF:er tar inte frågan på tillräckligt stort allvar, man ignorerar varningssignalerna och väntar till dess att fönstren är bortom räddning - något som alltså tvingar dem till ett betydligt mer kostsamt byte. 

Vi skulle säga att de flesta BRF:er skulle tjäna på att direkt ta tag i problematiken som kommer av sämre fönster. Märker man att de börjar dra i lägenheterna, ser man tecken på kallras eller att uppvärmningskostnaderna plötsligt stiger så är det ofta signaler på att en fönsterrenovering behöver göras. Likaså kan man hålla koll på utsidan av fönstren. Börjar det lossna färg eller kitt från fönstren så bör man definitivt agera.

Därför ska du göra en fönsterrenovering i god tid

 

  • Den är kostnadseffektiv. Efter ungefär tio år så har en fönsterrenovering betalat av sig själv och man kan börja räkna hem pengarna. Men, för varje enskild individ och medlem i en BRF så betalar den sig från dag ett i form av en bättre inomhusmiljö.

 

  • Lägre kostnader. En fönster som släpper ut varm luft och låter kall luft komma in påverkar uppvärmningskostnaderna rejält. Genom en fönsterrenovering så behålls den varma luften inomhus och man behöver inte vrida upp elementen på max för att få en skön miljö i sin lägenhet.

 

  • Det ökar värdet. Ska du sälja en lägenhet där en fönsterrenovering skett så kommer det att göra att slutpriset blir högre. För en BRF så får man bättre villkor hos banken så man visar att man tar sitt underhåll på ett större allvar.

 

  • Bättre isolering. Vid en fönsterrenovering är det även möjligt att byta ut rutorna mot energiglas - något som ger bättre isolering och som dessutom minskar bullret; ett problem i Stockholm som således kan lösas till en ganska låg kostnad.

 

Rätt företag är ett måste vid fönsterrenovering 

Så, har man tagit steget att genomföra en fönsterrenovering så har man ofta fattat ett väldigt bra beslut. Felet som många gör är dock att man väljer företag med plånboken. Man vill till varje pris ha ett så lågt pris att man glömmer det viktigaste – ett högkvalitativt jobb. 

Vi har all förståelse att man vill – och måste! – tillgodose medlemmarnas intressen och då man sällan vill ha en saftig hyreshöjning så väljer man det billigaste företaget för en fönsterrenovering. Det kan bli dyrt i slutändan då jobbet redan efter några år måste göras om. Vårt råd är att man tar in så många offerter som möjligt och använder dessa som en del i förhandlingen. Steg två är att alltid kolla upp vilka tidigare jobb man genomfört. Ett företag med goda referenser från andra BRF.er är värd att betala lite extra för. Läs mer här om fönsterrenovering i Stockholm.

31 Jan 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.