Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Överlåtelsebesiktning är viktigt även vid fastighetsaffärer i Stockholm

Det kan vara lockande att hoppa över en överlåtelsebesiktning i Stockholm, eftersom det är så snabba puckar på bostadsmarknaden. Men gör helst inte det.

Stockholm har nog landets allra mest utsatta bostadsmarknad. Bostadsbristen är enorm, även bland de som egentligen har råd att köpa hus eller lägenhet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många objekt på marknaden, och konkurrensen mellan köparna är rent ut sagt mördande. Då kan det vara lätt att bli oförsiktig.

Oavsett hur snabbt det går i budgivningen, gör du klokt i att inte hoppa över överlåtelsebesiktningen i samband med köpet. Utan en sådan besiktning, där en erfaren och oberoende besiktningsman ser över objektet inklusive BRF:ens fastighet eller villans tomtmark, har du inte en susning om vad du egentligen köper för något.

Överlåtelsebesiktning efter budgivning går också bra

En överlåtelsebesiktning i Stockholm bör alltså göras av en helt oberoende aktör. Gå inte per automatik med på köparens förslag på besiktningsman, utan kolla upp vederbörande innan du ger okej. Du har alltid möjlighet att beställa en extra besiktning. Det har du rätt till som köpare, oavsett om säljaren knorrar över tidsspillan.

Men det krävs att du har lite is i magen. Om du inte vågar förhala budgivningen länge nog för att göra en överlåtelsebesiktning innan du lägger ett slutbud, kan du alltid buda först och sätta affären på paus för besiktning i efterhand. Om det framkommer saker i besiktningen som inte är bra, har du rätt att avbryta affären.

21 Aug 2022

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.