Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Överväg glas – men låt proffs sköta jobbet

Det finns nästan alltid ett värde i att försöka på egen hand och där man exempelvis först provar att renovera för att sedan – vid problem – se till att anlita professionella yrkesmän. Naturligtvis lite beroende på vilket projekt det handlar om samt vilka förkunskaper man har; generellt dock så klarar de flesta av oss mer saker än vi tror och det är i många fall en klar överskattning kring många moment och projekt. Kort sagt, det behöver inte vara så svårt att måla om, man kan exempelvis brädfodra i hallen och man klarar förmodligen av att lägga ett golv om man bara är noggrann och beredd att avsätta den tid som krävs.

Dock så finns det även områden och material som man bör undvika och där man direkt bör kontakta professionella yrkesmän. I första hand gäller detta elektricitet och här kommer ett tillägg: då det gäller el så får du inte ens försöka på egen hand utan där måste alltid en behörig elektriker närvara. Du kan alltså inte ge dig på att koppla in en värmepump, att dra el till ditt uterum eller för att skaffa dig golvvärme till ditt nyrenoverade badrum i exempelvis Uppsala då detta är olagligt.

Här är skaderisken den naturliga förklaringen – både sett till risken för dig själv och sett till skador på egendom som felaktigt dragen el kan föra med sig. vi kan här säga att vatten även det är något som du bör ta hjälp med och detta då vattenskador har en förmåga att dels vara väldigt kostsamma och dels också vara svåra att komma till bukt med.

Gällande material då – vilket sådant ska man undvika? Ja, här kan vi peka på en trend som kommit under senare år och där man använder sig av glas i en större utsträckning i sina hem. Glas är definitivt ett material som kräver särskilda kunskaper och en kontakt med ett glasmästeri; helt enkelt för att du riskerar att göra dig illa och att effekten riskerar att utebli om inte ett glasmästeri anlitats.

Använd ditt rot-avdrag för ett glasmästeri

Ett tips här: bor du i exempelvis Uppsala och vill ha en lösning i glas – exempelvis som skiljevägg, som duschvägg eller som ett skydd bakom spisen – så behöver det inte bli så dyrt. Tvärtom. Dels så menar vi att du i en så stor stad som Uppsala kan dra nytta av konkurrensen som finns i branschen – kontakta fler än ett glasmästeri – och att du dels även kan använda ditt rot-avdrag för projektet.

Du kan således dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för det glasmästeri du anlitar – gäller naturligtvis över hela Sverige och inte enbart i Uppsala – och således kommer din totalkostnad nästan uteslutande att ligga på materialet. Glas är dessutom inte så dyrt som många gör gällande. Kort och gott – hoppa gärna på trenden om glas, men se till att på ett tidigt stadium kontakta ett glasmästeri för uppgiften.

12 Jul 2017

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.