Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Säker inomhusluft med OVK-besiktning i Stockholm

Obligatorisk besiktning av ventilationsanläggningen innebär att luften du andas är så ren som möjligt. Vid OVK-besiktning i Stockholm rensas rören från smuts.

Allt som kallas obligatoriskt kan kännas som något nödvändigt ont, men när det gäller OVK-besiktning i Stockholm är det en hälsofråga. Genom att lagstifta om OVK i nya hus, offentliga byggnader och hyreshus är man säker på att ägaren sköter sina plikter. Det är certifierade besiktningsmän som utför kontrollen, och man får protokoll på resultatet.

Det känns tryggt att vara hyresgäst i ett hus där ventilationen har bra kapacitet och att det finns dokumenterade kontroller. För småbarn, allergiker, och för äldre människor som vistas mycket inomhus, är det extra viktigt med ren inandningsluft.

OVK-besiktning inom vissa intervall

Det är mycket som kan hända i en ventilationsanläggning. Fläktar kan lägga av utan att man märker att de slutar fungera. Det är därför det är så viktigt att kolla upp så att allt är helt och fräscht. Riktigt gamla ventiler kan bli sköra och slitna så att det bara blir trasiga plastbitar av dem när man ska rengöra dem. Allt som inte fungerar måste bytas ut.

Filter kan bli igensatta av damm och smuts. Dessutom kan man råka få in skadedjur eller fågelfjädrar i rören. Allt sådant samlar mikrober och partiklar av smuts som lätt följer med från rören ut i lägenheten. Det ger en unken lukt. För att hålla kollen på rör och ventiler, fläktar och sugkapacitet, är det bra med OVK-besiktning som ett återkommande moment i fastighetens underhåll.

20 May 2022

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.