Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Slut med fula persienner

De flesta fönster kan du köpa online. Du kan välja mellan klassiska träfönster, eller moderna fönster med kombinerade material av trä och aluminium för underhållsfria fönster. Då har de en insida med trä, som vi är vana vid medan utsidan är gjord i aluminium så att man slipper underhålla fönstren. 

Välj mellan olika utföranden på fönster

Det händer mycket inom området fönster. Vi har numera miljövänlig plastfönster som bara behöver tvättas – och inget annat. De håller längre och är framför allt underhållsfria. Man kan välja vridfönster, så slipper man hänga utanför fönstret när man ska tvätta dem. De fönster som öppnas inåt är ofta stora och otympliga när de ska tvättas. Man är så illa tvungen att hänga undan alla gardiner och ta bort allt som är i närheten. Med praktiska vridfönster, vrider du fönstret istället för att öppna det utåt eller inåt. Då går fönstertvätten snabbt.

Bort med fula persienner

Det händer mycket annat inom fönster och inredning. Vi har nya slags persienner som är långt ifrån de trista och ljusgrå persienner som vi är vana att se i 1950-, 60 och 1970-talshus. Då hängde de i mellanfönstret och gick inte att byta ut, vare sig man gillade dem eller inte. De klassiska gamla fönstren hade till och med persienner som hängde på sned och förstörde utsikten från halva fönstret. En ganska tråkig syn. De flesta persienner hängs fritt så man kan laga, eller byta ut dem lättare numera. De kommer också  i olika utföranden. Man kan välja persienner i trä, eller i en kombinerad version med trä och aluminium. Du kan även välja plissépersienner i gardintyg, med olika färg och mönster. 

Välj mer praktiskta persienner

Träpersiennerna är otympliga att dra upp eller ner. Medan de kombinerade trä- och aluminiumpersiennerna är mycket lättare att hantera. Du kan även välja persienner som täcker endast halva fönstret, eller som täcker nertill men inte upptill. Ibland kan man ju vilja skydda fönstret mot insyn endast i mitten av fönstret. Då hänger de inte ner, utan är installerade i en skena i fönstret som tillåter dem att täcka fönstret precis där du vill ha dem.

Persienner på jobbet ger bättre miljö

För kontorsinredning finns persienner i mer strikt utförande. Persienner som inte veckar sig utan som täcker delar eller hela fönster. För att skapa en bra inomhusluft och bra arbetsmijö är persienner allt viktigare. Vem har inte suttit inomhus halvt stekta under sommaren. Ingen får något gjort på grund av den tryckande värmen. Därför är både snygga och praktiska persienner viktiga på kontoret.

21 Feb 2018

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.