Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Stålkonstruktioner – från broar till bullerplank

Stålkonstruktioner är starka. Därför passar de så bra till så många olika byggen – såväl till broar som till bullerplank. Nyckeln ligger i stålets egenskaper.

Stål är ett fantastiskt byggnadsmaterial – starkt, lätt och kan produceras av återvunnet skrot. Föga förvånande används stålkonstruktioner till det mesta runt omkring oss, från bullerplanket längs motorvägen till bondens lilla traktorgarage. Materialets mångsidighet kommer från dess egenskaper. Till exempel är det återvinningsbart – när en stålkonstruktion tjänat sitt syfte går delar av den lätt att återanvända för att ge nytt liv till nya konstruktioner.

Med det sagt kan det dröja ett tag. En bro byggd av höghållfast stål står stadig i generationer och håller i över hundra år. De kräver inte speciellt mycket underhåll heller – en skvätt färg som håller rosten borta.

Stålkonstruktioner – vad bör man tänka på?

Om du är i behov av en stålkonstruktion – kanske ska du starta en rackethall? Eller behöver en lagerlokal till ditt företag? Då är det viktigt att vända sig till en seriös tillverkare av stålkonstruktioner. Man kan exempelvis kolla efter att de är kvalitetssäkrade av Boverket.

Något annat att hålla utkik efter är certifikat från Svenska institutet för standarder, eller SiS (inte att förväxlas med Statens institutionsstyrelse). Vad gör då de, undrar du? Jo, de är experter på standarder. Då en tillverkare av stålkonstruktioner har en standard från SiS visar det att de rättar sig efter en viss kvalitet. På så sätt kan du vara säker på att du får ett stadigt bullerplank som står länge.

24 Nov 2022

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.