Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Tiden avgörande för en fönsterputs i Stockholm

Att putsa fönster på ett korrekt sätt är något som ser väldigt enkelt ut. Ser man ett man- eller en kvinna i en större galleria i Stockholm utföra en fönsterputs på de skyltfönster som finns där så är det både lätt att tro att det är väldigt enkelt och att det är något som går väldigt fort att genomföra. Man blir lite förledd, helt enkelt, och här ska man ha två saker i åtanke som privatperson.

Nummer ett: det är skillnad på att putsa ett skyltfönster och en vanlig ruta i sitt eget hem. Nummer två: det tar väldigt lång tid att genomföra en fönsterputs och här kan man säga att ju mindre ett fönster är – desto krångligare blir det att putsa och desto längre tid tar det.

Att se en professionell fönsterputsare i arbete är alltså ingen korrekt måttstock att använda sig av och som man kan applicera till sig själv och sin egen fönsterputs. Om vi av den anledningen ska nämna några viktiga saker att ha i åtanke om man står inför att genomföra en fönsterputs i sitt egen hem så kan vi göra detta genom att rada upp dessa i olika punkter. Vi säger här att du ska putsa dina egna fönster i din lägenhet i Stockholm – att just Stockholm väljs i det här fallet kommer att framgå senare – och att du ska tänka på dessa saker.

  • Tiden. Räkna med att avsätta – naturligtvis beroende på hur många fönster det handlar om – åtminstone en förmiddag för din fönsterputs. Varje fönster har fyra sidor och du måste således även öppna upp dessa och ta sidorna som sitter mellan fönstren. Här är den avgörande punkten då en forcerad fönsterputs leder till ett väldigt dålig resultat.
  • Rätt material. Här menar vi att du måste investera i en ordentlig fönsterraka – gärna två; en större och en mindre – samt att du hela tiden måste ha tillgång till torra handdukar att torka av med. Vidare så behövs även dessa föremål vid en fönsterputs i Stockholm: Rakblad (för att ta bort smuts på utsidan, exempelvis fågelspillning), skruvmejsel (för att öppna dina fönster invändigt; tänk här på att målarfärgen emellan kan ha ”satt sig” så var försiktig och bryt inte upp rutan i fråga), säkerhetslina ( om du bor högt upp i Stockholm så kommer en fönsterputs att vara farlig och innebära risker vid fall) fönsterputs – medel som du sprutar på fönstret; behöver inte vara det mest exklusiva och dyraste märket.
  • Fler gånger. Anledningen till att vi valde Stockholm som stad är att en fönsterputs där måste göras oftare då avgaserna i staden sätter sig som en hinna på fönstren. De normala två gångerna per år blir i Stockholm istället tre- fyra gånger.
  • Säkra omgivningen. Se till att du aldrig ställer något på din fönsterbräda i samband med en fönsterputs. Varje litet föremål innebär en väldigt stor risk om det faller ut genom ett fönster och där det riskerar att träffa en förbipasserande fotgängare. Gör rent fönsterbrädet och lägg alla sina saker på golvet under tiden de inte används.
23 Aug 2017

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.