Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Vanliga frågor om markiser

Att fler och fler börjat se alternativ till persienner som solskydd är glädjande. Persienner är extremt bra på att stänga ute sol och de ger även god isolering – men de har några nackdelar som är svåra att ignorera. I synnerhet gäller detta det faktum att man inte kan se ut genom sina fönster om man har persiennerna neddragna; något som skapar en känsla av instängdhet.

Dessutom: man får en väldigt mörk känsla inomhus – något som, med tanke på hur mörkt vi ändå har det vintertid i Sverige, inte vill ha. Således så är persienner väldigt bra sett till vad man aktivt söker efter – att stänga ute solen; men de har även för stora nackdelar för att man ska kunna bortse från.

Därför har alltså fler börjat titta på alternativ och ett av de bästa gäller markiser; ett solskydd vi ska titta lite närmare på här. Vi gör detta genom att svara på de vanliga frågor som privatpersoner brukar ha. Vi kan säga att det är du som ställer frågorna och att du bor i Stockholm i en nybyggd villa.

  • Klarar mina markiser av vintern? En vanlig farhåga gällande markiser gäller vädret och här kan vi säga att utvecklingen verkligen gått åt rätt håll. Hade du frågat oss för tio år sedan så hade vi varit mer tveksamma – men numera så utvecklar man markiser även med vårt nordiska klimat i åtanke. Detta både gällande material och tekniken.
  • Hur klarar de regn? Samma sak här, dina markiser klarar av regnet. Tack vare att de är gjorda av väv så rinner vattnet av och ger ingen skada.
  • Hur styrs de? Du behöver inte stå och veva in dina markiser för hand längre. Numera så styrs de via fjärrkontroll, via appar i mobilen eller genom att själva känna av regn och vind. Det senare är väldigt bra om du skulle lämna ditt hem i Stockholm under en period; då känner dina markiser själva av om det är en störtskur på gång och drar, så att säga, in sig själva.
  • Finns det alternativ? Oja, då det kommer till markiser så kan man välja mellan en terassmarkis för exempelvis uteplatsen, man kan välja mellan korg- och fönstermarkiser att hänga ovanför fönstren och man kan välja vertikalmarkiser som är lite av en utmanare till persienner. Den senare sitter på utsidan av huset och fungerar som en persienn – men med skillnaden att du fortfarande kan se ut. Insynen dock – den minimeras. Ett perfekt val om du exempelvis jobbar hemifrån i Stockholm och vill dämpa ljuset, men slippa känna dig instängd och låst vid rummet du befinner dig i.
3 Nov 2017

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.