Bloggen som öppnar dina ögon för din Bostad

Viktigt att tänka på när man målar plåttak

För att det skall bli bra när man målar plåttak är det viktigt att man är väldigt noggrann med underarbetet. Innan man börjar måla skall taket vara ordentligt rengjort. Tvätta med utomhustvätt efter tillverkarens rekommendationer. Ifall taket är angripet av mögel eller alger kan du även lägga på medel mot det.

Skrapa och slipa bort alla rostfläckar. Ifall färgen är mycket illa åtgången kan det vara bra att få bort den helt och hållet. Använd färgborttagningsmedel.

När du är klar med underlaget kan du grundmåla. Du skall inte måla när det regnar eller är mycket soligt. Växlande molnighet är det bästa vädret för målning. Fråga din färghandel efter en bra färg för ditt plåttak. Snåla inte med färg och lägg på ordentligt vid kanter och veck som är extra utsatta. Efter grundfärgen är det dags för täckfärgen. Måla två gånger och ta bort maskeringstejpen innan färgen torkat helt så den inte fastnar i färgen.

Vanliga misstag när man målar plåttak

Takmålning kan tyckas vara en ganska rättfram aktivitet men tyvärr finns det några misstag som folk ganska ofta gör när de skall måla sina plåttak.

Underarbete är jätteviktigt. Om du bara målar ditt plåttak utan att göra ett ordentligt underarbete är chansen stor att du behöver göra om allt ganska snart igen då den nya färgen kommer lossna med den gamla som den sitter på.

Det är också vanligt att man inte är noggrann i sitt färgval. Måla inte med en gammal plåtfärg som du hittar i garaget. Risken är stor att den är för gammal och inte kommer fungera så bra. Det är också viktigt att det är just färg för plåttak som du målar med och inte träfärg eller något annat.

Säkerhet på tak

Innan du ger dig på att måla ditt tak skall du se till att du har all den säkerhetsutrustning som behövs. Helst skall du låta en sakkunnig person inspektera taket så att det är säkert att vistas på. Ett bra sätt att höja säkerheten är att använda sig av en säkerhetssele eller säkerhetslina när du arbetar på taket.

Om du känner dig osäker på om du är trygg och säker på taket är det bättre att leja bort arbete. Att arbeta på höga höjder kan vara livsfarligt ifall man inte vet vad man gör. Din hälsa och säkerhet är ovärderlig.

Tack för du tagit del av vår plåttakmålarguide!

20 Dec 2021

Välkommen till Fönster-Bloggen

Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.